Hoofdgerecht Lunch Vega

BURGERZAKEN: Bietenburger met avomayo en mango

21 oktober 2016

beetburger

Soms is een rubriek nogal voor de hand liggend. Burgers móeten, vaker dan goed voor je is. Deze mening deel je met me, I just know so. En om er dan voor te zorgen dat je wel elke dag je knappe gezicht kunt begraven in een sappige burger van mega formaat breng ik je BURGERZAKEN; een terugkerende rubriek waar ik al mijn burgerbaksels en wonderlijke creaturen met je deel om zonder McBigfatass en mèt McBigstrongass in burgerheaven te belanden. Heb je suggesties, ideeën of vragen over BURGERZAKEN dan kun je deze mailen naar info@foodbyfran.nl!

Dat bietjes werkelijk alles, vaak ongewild, rood-roze maken is algemeen bekend. Maar dat we er kleurrijke gezonde burgers van kunnen bouwen is even nieuw. In combinatie met avocado mayo en een plakkie mango maak je van deze grauwe donkere herfstige dagen toch nog een soort van heel erg blij feest zodra er zo’n burger je mond in verdwijnt. Of 2. Wat jij wil joh!

Voor 4 burgers heb je nodig:

Voor de burgerpatties:

  • 2 grote of 3 kleine RAUWE!! bieten (ong. 250 gram)
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 120 gram havermout
  • 1 ei
  • 100 gram feta
  • 1 tl olijfolie
  • handje grofgehakte basilicumblaadjes
  • peper en zout

Voor de avomayo:

  • 1 avocado
  • 1 tl mosterd
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl citroensap of witte wijnazijn
  • flinke snuf zeezout

Voor de rest van de burger:

  • Lekkere broodjes (4 dus voor de 4 zojuist gemaakte patties)
  • 1 rijpe mango
  • Wat groentekiemen of andere rauwkost, wat jij lekker vindt joh

En hoe doe je dat dan?

  1. Schil de bieten met een dunschiller en rasp ze fijn. Dit kan in de keukenmachine of met de hand. Doe dit ook met de ui en knoflook
  2. Doe dit nu samen in een mengkom. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar, het liefst met je handen. Ook de feta en de basilicumblaadjes mogen erbij. Breng alles goed op smaak met peper en zout. Laat het geheel even lekker een half uurtje staan zodat de havermout het meeste vocht op kan nemen en de burgers straks niet uit elkaar vallen. Is het nog te nat na dit half uur, voeg dan nog wat havermout toe!
  3. Vorm nu de patties en bak deze in een grillpan zo’n 5 minuten aan iedere kant
  4. Voor de avomayo stop je alle ingrediënten in een keukenmachine en meng je tot een fijn sausje, heb je geen keukenmachine: een staafmixer will do of stamp er gewoon lekker op los met je vork of lepel
  5. Snijd je mango in plakjes en grill je broodjes eventueel nog, flikker een flinke kwak saus op je burger en je bent good to go!
  6. ENJOY! <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply