Hoofdgerecht Lunch Vega

Bulgur-feta-paddestoelen burger met frisse mierikswortelsaus

21 februari 2016

bulgurburger

Als ik aan burgers denk, denk ik aan vlees. Veel vlees. Waarom het eten van te veel vlees niet goed voor je is legde ik in deze blogpost al uit. Als je die gewoon even leest, scheelt mij dat een in herhaling vallende lap tekst schrijven. Wat ik je wel ga vertellen is waar we die homp koe vandaag mee gaan vervangen. Hoe klinkt de combinatie van bulgur, paddestoelen en feta? Nou zijn burgers niet compleet zonder sausje en wat fijne kruiden die zorgen voor een smaakexplosie na een hapje non-vleesch-burger. Die serveren we er natuurlijk ook keurig netjes bij. Een frisse mierikswortelsaus to be exact.

Nu wil je dit natuurlijk direct in je hoofd stoppen. Dat kan hoor, alle ingrediënten op een rijtje, komt ie..

Voor 2 grote of 4 kleine burgers heb je nodig:

  • 75 gram bulgur
  • 25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 10 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 6 takjes verse tijm
  • 200 gram gemengde paddestoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • (optioneel) klein scheutje wijn naar keuze
  • 1 ei
  • 100 gram feta
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 tl mierikswortel (uit een potje)
  • handje platte bladpeterselie
  • kneepje citroensap
  • lekkere broodjes
  • granaatappelpitjes
    En hoe doe je dat dan?

  1. Doe de bulgur in een ruime kom en giet hier kokend water bij tot 1 cm boven de korrels. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat het geheel afgedekt met plastic folie ongeveer 20 minuten wellen
  2. Zet nu het gedroogde eekhoorntjesbrood onder kokend water en laat 15 minuten wellen
  3. Giet het eekhoorntjesbrood nu af en vang het vocht op, die heb je later nog nodig.
  4. Snijd zowel de geweekte als de rest van de paddenstoelen nu klein
  5. Snipper een uitje. Verhit de boter en olie samen en fruit hierin het uitje met de blaadjes van de takjes tijm zo’n 5 minuten. Hier mag de geperste knoflook bij en ook de paddenstoelen kunnen in de pan, bak ook zo’n 5 minuten
  6. Strooi er wat peper en zout over, doe er eventueel een scheutje wijn bij en giet het weekvocht van het eekhoorntjesbrood erbij in de pan. Laat op hoog vuur inkoken tot al het vocht verdwenen is
  7. Schep het paddenstoelenmengsel door de bulgur en laat dit afkoelen
  8. Schep er een geklopt ei door en verkruimel de feta door het mengsel. Zet voor 20 minuten in de koelkast om op te stijven
  9. Verwarm je oven voor op 200 graden en vet een bakplaat lichtjes in of leg er een bakpapiertje op
  10. Als je een bakring hebt gebruik deze dan om burgers te vormen op de bakplaat, je kunt dit ook improviseren door bakpapier in een ringetje te rollen. Verwijder deze wel weer. Besprenkel met wat olie en bak af voor ongeveer 15 minuten
  11. Roer nu de crème fraîche met mierikswortel, peterselie, peper en zout en citroensap door elkaar en zet in de koeling
  12. Snijd je broodjes open, garneer met eventueel wat sla, tomaat, gegrilde groente, of whatever. Leg hier je burger op en overgiet rijkelijk met de saus en bestrooi met granaatappelpitjes

Burgers eten is ook zonder vlees gewoon een feestje!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cazare 17 september 2016 at 18:01

    I go to see daily a few web pages and sites to read
    articles, but this webpage presents quality based writing.

  • Leave a Reply