Hoofdgerecht Lunch Voorgerecht

Ceviche met frisse mangosalsa

3 mei 2016

ceviche

Als de zon zich laat zien in Nederland en ons landje de tropische temperatuur van 15 graden aantikt willen we ons weer massaal in onze strakste, kortste en nietsverhullende rokjes en topjes kunnen hijsen zonder overtollig vlees dat hallo komt zeggen van onder onze crop top.

Nu de dagen weer langer duren en vooral een stukkie warmer worden, krijg ik dan ook zin om me uit te leven in de keuken met frisse zoetzure smaken. Gewoon lekker licht, makkelijk verteerbaar en vooral slank. Want de strandfoto’s op je insta-account moeten niet suggereren dat er een potvis is aangespoeld.

Heel veel tropischer dan Latijns Amerika kan het niet worden, dus heb ik even een authentiek fris Peruaans visreceptje om weten te toveren tot een fantastisch zomers gerecht. Verse zalm gegaard in een limoenmarinade met rode pepertjes oftewel Ceviche. Yum!

Voor 2 personen heb je nodig:

Voor ceviche:

  • halve ui heel fijn gesneden
  • 2 rode pepertjes zonder zaadjes, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 rijpe limoenen
  • dun plakje gember
  • 3 takjes koriander
  • 250 gr verse! zalm (witte vis zoals kabeljauw kan ook)
  • zeezout

Voor de mango salsa:

  • Mango
  • Rode ui, fijngesnipperd
  • 1 handje platte peterselie
  • 1 rijpe limoen
  • zout en peper

Voor erbij:

  • 1 lente ui’tje
  • avocado
  • wraps of een broodsoort
  • olijfolie (optioneel)
    En hoe doe je dat dan?

  1. Om de ceviche te bereiden moeten we eerst de marinade maken. Dit doen we door 2 rode pepertjes zonder pitjes, samen met het gesnipperde uitje aan te fruiten in de pan met wat plantaardige olie, voor zo’n 10 minuutjes, hier doen we daarna nog 2 teentjes knoflook bij en fruiten we nog even mee voor 5 minuten. Het geheel kan nu gepureerd worden. Dit kan met een staafmixer of keukenmachine.
  2. Laat dit nu even staan en pers alle limoenen uit en vang het sap op in een schaaltje. Hierbij komt de in stukjes gesneden gember, 3 takjes fijngesneden koriander en nog een fijngeperst teentje knoflook. Laat dit even zo’n 10 minuten trekken en zeef het daarna zodat alleen het sap met alle smaken overblijft. Hier gaat een snufje zout en 2 theelepels van de pasta die je net gemaakt hebt bij.
  3. Snijd de vis in kleine stukjes van ongeveer 2 a 3 cm en verwijder de huid als dat nog niet is gebeurd. Leg ze in een schaal en bestrooi met zout. Dit is om de porien van de vis open te zetten zodat hij straks alle smaken van de marinade op kan nemen en makkelijk gaart.
  4. Nu kun je de marinade over de vis gieten, zorg dat elk stukje helemaal onder staat en laat dit zo’n 10-15 minuten garen in het zuur van de limoensap. Draai eventueel zonodig om zodat beide kanten gaar worden aan de buitenkant
  5. In de tussentijd kun je de mango salsa maken die we erbij serveren. De mango snijd je in hele kleine blokjes. Het rode uitje en het pepertje zonder pitjes snipper je en mag bij de mango. De peterselie snijden we heel fijn en samen met het sap van de limoen en nog wat peper en zout mengen we het geheel door elkaar.
  6. Serveer de ceviche met wat plakjes avocado, een lente uitje en een wrap of wat brood. En drup er eventueel nog wat olijfolie over.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply