Bijgerecht

Knoflook-croutons

9 november 2015

Croutons

Je slaatje bla wat extra’s geven? Je groenvoer omtoveren tot een serieus lekkere salade? Een dressing will do the trick, sure, maar een beetje crunch en spice maakt het heulemaal af!

So today, lieve lezertjes, maken wij croutons.
Je weet wel, van die brosse knapperige krokantjes die je door je salade gooit, of door je soepje roert.

Dit is een treffend gevalletje: Maar Frahaaannn, dit kun je toch gewoon in de winkel kopen!?
Waarheid, 100%.
Lekkerder dan die van dit receptje zijn ze alleen niet. Ennn, die eendjes in de sloot hebben echt genoeg van die broodrestjes die je wekelijks komt afleveren. De oven aanzetten om je droge boterhammen erin te schuiven kost je daarnaast ook veel minder moeite dan dat rondje park en maar een heel klein beetje meer dan je zakkie brood verplaatsen naar de prullenbak.

Voor een pot vol heb je nodig:

  • Wat sneetjes oud brood (ik gebruikte mijn speltboterhammetjes, maar elke soort is mogelijk)
  • Flinke scheut olijfolie, zodat elk stukje door een klein laagje omhuld is
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje zout en een beetje peper
  • Gedroogde kruiden, wees hierin lekker creatief; gedroogde basilicum, peterselie, rozemarijn of gewoon lekker simpel een voorgemengd kruidenmixje zoals provençaalse kruiden of Italiaanse kruiden
  • 50 gram kaas (ik gebruikte parmezaanse, maar elke harde kaassoort kun je gebruiken

En hoe doe je dat dan?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijd je sneetjes brood in blokjes, de korstjes mag je eraan laten zitten.
  3. Doe deze stukjes nu in een grote kom en besprenkel met een flinke scheut olijfolie
  4. Pers 2 teentjes knoflook, die mogen er ook bij
  5. Zout, peper en kruiden mogen er ook door
  6. Rasp wat kaas en bestrooi ook over het brood
  7. Hussel nu alles goed door elkaar met je handen en zorg dat overal genoeg olijfolie en kruiden op zitten
  8. Spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats in de oven
  9. Bak de croutons nu af voor 20-30 minuten op 180 graden, schud af en toe even om zodat ze gelijkmatig bruin worden

Laat ze even afkoelen nadat je ze uit de oven haalt zodat ze extra knapperig kunnen worden. Als je ze niet direct allemaal nodig hebt kun je ze in een goed afgesloten pot nog zo’n 2 weken bewaren.

TIP: Je kunt je boterhammen ook in lange repen snijden en ze dan kruiden en afbakken, dan krijg je breadsticks die perfect zijn met een dippie en een wijntje!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply