Bijgerecht Lunch

Italiaanse focaccia

4 maart 2016

focaccia

Ik ken niemand die niet van de Italiaanse keuken houdt. We slurpen allemaal graag een bordje spaghetti naar binnen. Maar om nou rond de lunch al kilo’s pasta te bikken gaat zelfs mij te ver. Al die lekkere Italiaanse smaken verwerken in een brood klinkt best als een perfecte oplossing. Maar laat ik nou niet doen alsof ik het genie ben achter deze genialiteit. De Italianen hebben alle kruiden die deze keuken rijk is natuurlijk allang verzameld in een lekker brood, genaamd focaccia.

Nou kun je die gewoon kopen in de supermarkt. En is ie daar naar mijn mening ook echt minder lekker door gebrek aan vers spul. Maaaar het voornaamste is dat er allerlei rotzooi in zit wat je niet nodig hebt, als je deze lekker lui in de winkel koopt. Ja, het blijft dan langer houdbaar ja. Maar is dat nodig? Je gaat iets dat zo lekker is toch nooit langer dan 1 dag kunnen bewaren. Ik niet in ieder geval! En zelfs deze zelfgemaakte variant is tot 3 dagen houdbaar als je hem nog even oppiept in de oven. EN!! Je kunt zelf kiezen wat je er instopt en bovenop legt voordat je hem afbakt. Overtuigd? Nou, HUP! Je keuken in dan. En neem de volgende ingrediënten dan vooral wel even mee uit de supermarkt.

Voor 1 brood heb je nodig:

  • 300 gram speltmeel (maar elke soort waar gluten in zit werkt hoor)
  • snufje zout
  • zakje gist (7 gram)
  • 2 el olijfolie
  • 175 ml lauwwarm water
  • teentje knoflook
  • topping naar keuze (ik gebruikte ui, parmezaanse kaas, zeezout, gedroogde Italiaanse kruiden en wat verse rozemarijn. Less is niet altijd more!)
    En hoe doe je dat dan?

  1. Doe de meel in een kom en voeg dan het zout en de gist ieder aan een andere kant van de kom toe aan de meel. Als deze elkaar raken neemt de werking van de gist af. Niet handig!
  2. Voeg 2 eetlepels olie en geleidelijk het water toe, pers er ook een teentje knoflook door
  3. Flink kneden maar. Tip! Ik deed het dus niet met mijn handen, want ik ben een kleine baby, een pussy, een mietje, hoe je het wil noemen. Want ik hou niet van vieze handen. Dit deeg is heel erg plakkerig en dat blijft het ook. Dus gegarandeerd plakken. Ik heb het met een lepel flink gekneed (laat me! Dat kan echt wel!) en ben dit ook even blijven doen, zo’n 10 minuten om precies te zijn. De gluten hebben even hun tijd nodig tijdens dit deel van je broodbak-avontuur.
  4. Laat de deegbal nu even, onder een stukje plastic folie of een natte theedoek, lekker een dutje doen van een uur warm bij je verwarming. Ook deeg wordt dik van lui zijn. Dubbel zo dik is het gewenste resultaat.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk hier je deeg op uit tot een mooi brood
  6. verdeel nu je toppings over het brood en laat wederom luieren onder een theedoek of folie voor zo’n 20 minuten dit keer.
  7. Verwarm je oven alvast voor op 200 graden
  8. Het brood mag in de oven voor 20-25 minuten
  9. Serveer je brood met een dipje, pesto of met olie en zout

Je kunt je lunch ermee opleuken, gewoon brood is ook maar saai. Of hem bij je diner serveren als bijgerecht. Ook leuk.

<3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply