Hoofdgerecht Lunch Soepen Vega

Marokkaanse harira met gemarineerde wortelsalade

4 januari 2016

harira met gemarineerde wortelsalade

Door smalle kronkelende straatjes beweeg ik mij. Auto’s kennen ze niet in de medina, het woord pakezel valt hier ineens op zijn plek. De straten zijn te smal voor regulier verkeer. Auto’s worden ingeruild voor schattige ezeltjes bepakt met kilo’s aan marktwaar. Aan weerszijden van deze steegjes is Marokko voelbaar. Volledig handgemaakte aardewerken schaaltjes, bontgekleurd. Zilver en goud schitterend in de Afrikaanse zon. Afgeleefde, grijze mannen al muntthee leutend, ze praten en lachen wat, zo hangend in de deuropening van hun kleine antieke winkeltjes. “of ik er ook eentje meedrink..”.

Vlees hangt er aan haken. De kop van een kameel hangt in het oog springend buiten de winkel. Het bewijs dat het vlees dat er te halen valt vers is. De straten hebben de geur van zoet. Snoepzoet, dadelzoet, honingzoet, alles zoet. En van kruiden, gedroogde kruiden en verse kruiden.

De geur en het eten dat mij al vaker deze dagen werd toegeschoven in de mysterieuze en vriendelijke stadsmedina, nog ver van de verwesterlijking, was te heerlijk. Het ontlokte mij het idee om een (slightly overpriced) kookworkshop te volgen. Het resultaat daarvan is al meerdere keren gedeeld en voorgeschoteld aan vrienden en familie, nu zijn jullie aan de beurt.

Harira is de traditionele nationale soep van Marokko en wordt al generaties lang overgedragen. In elke streek hebben ze hun eigen variant op deze voedzame soep, maar de basis bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten: tomaten, kikkererwten, linzen en selderij.

Haal mijn Marokko ervaring een beetje in huis en maak een flinke pan van deze te lekkere kruidige soep!

Voor een pan soep (4-6 personen) heb je nodig:

Voor de harira

  • 1 liter water
  • 5 tomaten
  • 1 medium uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepeltje kurkuma
  • 1/2 theelepeltje peper
  • 2 handjes heel erg fijn gesneden selderij
  • 1 handje fijn gesneden koriander
  • 1 handje fijn gesneden platte bladpeterselie
  • eetlepel olijfolie
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 handjes zilvervliesrijst
  • 150 gram kikkererwten (vers of in blik)
  • 150 gram linzen (vers of in blik)
  • 60 gram maïzena
  • zout naar smaak
  • citroentje

Voor de gemarineerde wortelsalade

  • 3 a 4 wortels
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • een snufje komijnpoeder
  • zout naar smaak
    En hoe doe je dat dan?

  1. Doe 1 liter water in een ruime pan
  2. Blend 5 tomaten met de ui en de knoflook. Voeg dit geheel toe aan het water.
  3. Voeg hierbij ook de gedroogde kruiden, verse kruiden (deze moeten heel fijn gesneden zijn), olijfolie en tomatenpuree. Roer door en laat dit op zacht vuur zo’n 20 minuten pruttelen.
  4. Voeg nu de rijst toe en 10 minuten later de kikkererwten en linzen. Laat nog een paar minuten opstaan tot de rijst gaar is.
  5. Voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.
  6. Serveer met een citroenpartje en nog wat verse fijngesneden kruiden.
  7. Voor de wortelsalade rasp je de wortels met een groffe rasp
  8. Marineer ze met citroensap, olijfolie, geperste teentjes knoflook en komijnpoeder
  9. Voeg een klein beetje water toe aan de maïzena om er een papje van te maken en roer door de soep tot deze egaal en dikker is
  10. Voeg eventueel wat zout toe
  11. Het lekkerst is om de wortelsalade minstens een uur van tevoren te maken zodat de smaken echt in de wortel kunnen trekken. Bewaar deze daarna in de koelkast tot de soep klaar is.

Serveer met een stuk vers brood, wat roomboter met fijngemalen knoflook en verse kruiden EN een munttheetje natuurlijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply