Lunch Vega Voorgerecht

Hartige tompouce met Gorgonzola-room en vijgen met honing uit de oven

19 december 2016

hartige-tompouce

Kerst. Mijn misschien wel enige lichtpuntje in onze eeuwig durende Hollandse winter. Mijn keuken draait overuren gedurende deze tijd van het jaar. Ik wil alles proeven, uitproberen en nog meer proeven. Errug goed voor die sixpack in wording. NOT. Trek me een rood pak aan, bind me vast aan een slee met een stel rendieren met rood glimmende neuzen, laat me HO HO HO schreeuwen de hele fucking dag en je weet me niet meer van Santa te onderscheiden.
Bolle buiken zitten helemaal niet lekker in een little black-glitter all over-dress to impress. Dit jaar stelde ik mijn familie dus voorzichtig voor een foute kersttruien spektakel te houden en ons te hullen in zo’n foeilelijk ding met kerstbomen en herten en sneeuwpoppen erop. Ze trapten erin. Allemaal. Wat betekent: meer eten, minder m’n buik inhouden. Winning in life!

Mijn definitie van een fitte kerst voldoet namelijk juist helemaal niet aan de standaard voorwaarden die je werkelijk overal terugleest in de met onzin beladen vrouwenblaadjes. Schrijven we niet met zijn allen onder elke pizza/donut/burger post op Instagram dat het “all about the balance” gaat? Juist. Laat kerst je weegschaal dan weer even in evenwicht brengen door alles in je hoofd te stoppen waar je zin in hebt. Twee (of drie) dagen lekker en ongegeneerd veel eten maakt je echt niet in 1 klap maatje zeekoe. Waarschijnlijk (of misschien ook niet) heb jij net als ik de rest van het jaar geploeterd in de gym voor een booty om u tegen te zeggen, je havermout ontbijtjes opgesierd met de meest exotische fruitsoorten alsof het je laatste ontbijt ooit was, je eiwitten tot op de gram afgeteld om de progressie te behalen waar je zo voor vecht. Nou, dan mag je de touwtjes wel eens even laten vieren lieverds.
Nu doe ik dit niet alleen met kerst, maar probeer ik elke dag die balans te vinden. Maar overdrijf het gewoon even lekker met kerst. Omdat het kan.

Ik heb 3 kerstreceptjes voor je klaar staan. Het voorgerechtje daar beginnen we natuurlijk mee. Hiervoor gebruikte ik de Gorgonzola (geitenkaas of welke zachte kaas dan ook kan ook gewoon als je niet zo van blauwe kaas houdt) van www.delekkerstekaas.nl, waar je terecht kunt voor werkelijk alles on earth wat met kaas te maken heeft. Ik als #1 kaashoofd ging helemaal los op deze website en mocht wat heerlijke kaasjes bij ze bestellen om wat lekkers mee te fabriceren voor jullie. And so I did. Het hoofd en nagerecht are coming up deze komende week. Dus blijf in de buurt voor mijn HOOFDGERECHT:Tonijnsteak met pistachekorst en wasabimayo. En voor het spectaculaire NAGERECHT: Double choco pavlova met Nutella ganache, Baileys mascarponecrème en warme kersen. Oh my, oh my!

First things first, het voorgerecht:

Hartige tompouce van bladerdeeg met zeezout en rozemarijn met Gorgonzola-room en vijgen met honing uit de oven!

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • zeezout
  • 4 kleine of 2 grote takjes verse rozemarijn
  • 75 gram Gorgonzola (geitenkaas of welke zachte kaas dan ook kan ook gewoon als je niet zo van blauwe kaas houdt)
  • 200 gram (light) roomkaas Naturel
  • 4 verse vijgen
  • 8 tl honing

En hoe doe je dat dan?

  1. Verwarm je oven voor op 220 graden
  2. Ontdooi alvast je bladerdeeg en snijd deze vervolgens precies doormidden
  3. Prik wat gaatjes met je vork in het bladerdeeg en besmeer deze met een geklopt eitje en bestrooi vervolgens met zeezout en rozemarijn
  4. Deze gaan nu in de oven voor 15-20 minuten
  5. In de tussentijd maken we de Gorgonzola crème. Hiervoor roer je eerst de gorgonzola smeuïg en meng je deze vervolgens met de roomkaas met een mixer of met de hand tot een romige eenheid. Doe dit in een spuitzak en leg deze in de koelkast
  6. Als het bladerdeeg klaar is laat je de oven afkoelen tot 180 graden en bekleed je een bakplaat met bakpapier. Leg je hier de vijgen op gesneden tot een roosje door deze eerst doormidden te snijden en vervolgens kruiswise in te snijden. Besprenkel met 1 tl honing per halfje en leg op de bakplaat. Deze mogen 7 a 8 minuutjes in de oven.
  7. Neem per tompouce 2 halve afgebakken bladerdeegplakjes. Gebruik de minst mooie als bodem en spuit hier 2 toefjes gorgonzola room op. Leg hier vervolgens 2 halve vijgen uit de oven op en leg de 2e bladerdeeghelft hier bovenop.
  8. Aaaaan tafelllll!

    <3

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Sharon 20 december 2016 at 13:18

    Ik mis het gebruik van de roomkaas en de honing? 🙂

    • Reply FoodbyFran 20 december 2016 at 13:27

      Oepsie! Ik heb hem een tikkie aangepast zodat het nu duidelijker is waar die bij moeten komen. Thanks voor je oplettende reactie Sharon! Wat moet ik zonder lezers als jij! 🙂

  • Reply Tonijnsteak met Pistachekorst en wasabi-mayonaise – foodbyfran.nl 23 december 2016 at 15:40

    […] ik 3 kerstreceptjes in elkaar. Zo postte ik afgelopen week al mijn voorgerechtje bestaande uit een hartige tompouce met gorgozola-room en vijgen met honing uit de oven. Het nagerecht is still coming up: Double choco pavlova met Nutella ganache, Baileys […]

  • Leave a Reply