Hoofdgerecht Vega

Indiase bloemkool en ananas uit de oven met kerrie yoghurt dressing

10 juni 2016

indiase bloemkool

Jamie Oliver is mijn held. Maar echt. Toen deze man dan ook een nieuw kookboek uitbracht betreffende superfood moest ik die natuurlijk hebben. Gewoon puur voedsel en niks geen gekke zaden en bizarre voedingsmiddelen waar je de halve wereld voor over moet reizen om ze te bemachtigen. Lekker verse ingrediënten, makkelijk en betaalbaar. Joh, geniaal dit!

Bloemkool is bij mij nooit een ultiem favoriete groente. Sterker nog, ik vind ‘m saai en je kookt deze al snel te gaar waardoor het meer een ondefinieerbaar prutje wordt dan wat anders. Maar Jamie stopt ze gewoon in de oven met een perfecte combi van frisse en pittige smaken en ineens is je typisch Hollandse groentepotje een exotisch ogend geheel in een handomdraai.

Koop je eigen Jamie Oliver Super Food kookboek vol makkelijke, goedkope en gezonde recepten hier, krijg je zeker geen spijt van!

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 bloemkolen
  • 1/2 ananas (600 gram)
  • 1 volle tl venkelzaad
  • 1 volle tl mosterdzaad
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl milde kerriepoeder
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 3 cm verse gember
  • 1 citroen
  • 2 tl mangochutney (uit potje of zelfgemaakt)
  • 200 ml (Griekse) yoghurt (gebruik soja yoghurt om dit recept vegan te maken)
  • 1 rode peper
  • chapati’s of naan

En hoe doe je dat dan?

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden
  2. Snijd je bloemkool in roosjes en kook ze 6-8 minuten in een grote pan, doe ze vervolgens in een grote ovenschaal of braadslee
  3. Snijd ook je ananas, deze mogen in kleine blokjes van zo’n 3 cm. Doe deze samen met een beetje olie, venkelzaad en mosterdzaad bij de bloemkool. Breng even op smaak met peper en zout. Dit gaat nu 30 minuten in de oven.
  4. De kikkererwten en amandelschaafsel mogen erbij en nog zo’n 10 minuten de oven in tot de bloemkool een beetje crispy en golden van boven wordt.
  5. Rooster intussen de kurkuma en kerrie in een droge pan voor zo’n 2-3 minuten. Deze mag vervolgens samen met de steeltjes van de koriander (bewaar de blaadjes), gember, citroensap van 1 citroen, de mangochutney en de helft van de yoghurt in een blender/keukenmachine. Meng tot een egale dressing en voeg dan de andere helft van de yoghurt nog toe. Dit doe je in delen zodat het niet te dun blijft.
  6. Schep de bloemkool met ananas op een hoopje in het midden van de dressing. Snijd er wat dunne ringetjes rode peper naar smaak over heen. En garneer met koriander. Hussel alles door elkaar en serveer er chapati’s of naan bij om te dippen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply