Hoofdgerecht Vega

Dahl: (Vegan) Indiase linzencurry

20 juli 2016

dahl

Als een van je beste vriendinnetjes jarig is, een feestje geeft en vraagt of iedereen een lekker vegan gerechtje wil maken om mee te nemen dan ga ik mij, zoals een ware keukenprinses betaamt, staan uitsloven in de keuken.

Vegan koken voelde een tijdje geleden nog als dansen zonder benen. Het kan, maar je bewegingsvrijheid is beperkt. Nou kun je inderdaad met heel veel minder ingrediënten uit de voeten en moet ik daarvoor mijn geliefde kaas laten staan (oh mennnn, ik hou van kaas, maar dan echt he!). Maaaaar, vegan koken gebeurt nu soms zelfs per ongeluk, kijk maar eens rond op mijn blog, vegan by accident, en daarom wist ik best wel wat ik mijn lieve vriendinnetje kon gaan voorzetten.

Mijn onwaarschijnlijk dikke vette liefde voor curry hoef ik jullie niet nog een keer uit te leggen. Ik val niet graag in herhaling. Maar om het nog maar even te highlighten: I LOOOOVE CURRY! En dan vooral de Indiase variant. Man man man..

Vegan as fuck kwam ik aanzetten met deze waanzinnig lekkere dahl. Moet je ook eens proberen, lekker dansen zonder benen. Kan gewoon!

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember, geschild en fijngesneden
  • 4 el garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 gram gedroogde (rode) linzen
  • gedroogde chilipeper
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • sap van 1 limoen
  • 450 gram rijst (ik gebruikte zilvervliesrijst omdat dit gezonder is, maar basmatirijst is gebruikelijker)
  • 1 bosje koriander
  • 2 bosuitjes
  • handje geroosterde noten (amandelen/cashewnoten)

En hoe doe je dat dan?

  1. Verhit wat olijfolie. Bak de gesnipperde ui een paar minuutjes zacht en voeg de knoflook, gember, zout en kruiden toe. Blijf roeren tot je keuken heerlijk begint te geuren. Voeg dan de tomaten uit blik toe.
  2. De bouillon en linzen mogen erbij. Breng aan de kook en laat zo’n 20 minuutjes door pruttelen op laag vuur. Als al het vocht al eerder is opgenomen voeg dan nog wat heet water toe
  3. Breng dit nu op smaak met peper en zout en de chilipeper
  4. Doe de kokosmelk en limoensap erbij en breng weer aan de kook. Laat de curry even pruttelen zodat hij dikker wordt.
  5. Kook intussen de rijst en snijd je koriander en bosuitjes. Serveer de curry met wat nootjes, de bosuitjes, wat koriander en eventueel een stukje naan en nog een schijfje limoen

You Might Also Like